Serowe kluski

Serowe kluski - składniki

Serowe kluski – składniki

Składniki:

Ser biały tłusty mielony 500g
Jaja trzy sztuki
Kasza manna 10 łyżek
Cukier waniliowy

Do przyprawienia
Masło i cukier

[:Listonic]
Czas przygotowania 30min

 
kluski

Serowe kluski

Serowe kluski

W dużym garnku nastawiamy wodę żeby nam się zagotowała około 1 – 1 i 1/2 litra, solimy ją.
Teraz oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. W osobnym naczyniu ser, żółtka, kaszę mannę i cukier waniliowy ucieramy na jedną masę. Teraz do naszej masy dodajemy ubite białka i dokładnie mieszamy.

Gdy woda nam się zagotuje wykładamy łyżką kluski wprost do gotującej wody po około minucie kluski są gotowe. Kluski wyjmujemy na talerz trzeba je jeszcze posypać cukrem i dodać odrobinę masła.

Możemy je polać jeszcze sokiem np. malinowym.
Smacznego 🙂

 

Print Friendly, PDF & Email
Share

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.