Serowe kluski
Składniki:
Ser biały tłusty mielony 500g
Jaja trzy sztuki
Kasza manna 10 łyżek
Cukier waniliowy
Do przyprawienia
Masło i cukier
[:Listonic]
Czas przygotowania 30min

Serowe kluski
W dużym garnku nastawiamy wodę żeby nam się zagotowała około 1 – 1 i 1/2 litra, solimy ją.
Teraz oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. W osobnym naczyniu ser, żółtka, kaszę mannę i cukier waniliowy ucieramy na jedną masę. Teraz do naszej masy dodajemy ubite białka i dokładnie mieszamy.
Gdy woda nam się zagotuje wykładamy łyżką kluski wprost do gotującej wody po około minucie kluski są gotowe. Kluski wyjmujemy na talerz trzeba je jeszcze posypać cukrem i dodać odrobinę masła.
Możemy je polać jeszcze sokiem np. malinowym.
Smacznego 🙂
Najnowsze komentarze