Placek po cygańsku
Składniki:
Mięso wołowe około 1kg
Pieczarki 100g
Papryka
Czosnek 3 ząbki
Cebula
Szklanka bulionu warzywnego
Koncentrat pomidorowy 2 łyżeczki
Masło
Mąka
Sol i pieprz
[:Listonic]
Czas przygotowania około 2h, ilość składników na 4 porcje
Mięso kroimy w kostkę (około 1,5×1,5cm nie za duża i nie za mała), mięso obtaczamy na w mace i obsmażamy w naszym garnku na maśle. Gdy mięso będzie obsmażone dodajemy szklankę naszego bulionu i dwie łyżeczki koncentratu pomidorowego, przykrywamy pokrywka i dusimy na małym ogniu (nie zapomnij o częstym mieszaniu żeby się nie przypaliło). W miedzy czasie siekamy pieczarki, solimy i podsmażamy je na patelni z dodatkiem masła i dodajemy do naszego rondelka :). Tak samo postępujemy z cebulą i czosnkiem, siekamy podsmażamy na patelni i do rondelka. Wszystko razem dusimy tak długo aż mięso będzie miękkie i delikatne w smaku. W ostatnich pięciu minutach duszenia dodajemy nasza posiekaną na małe kawałki paprykę (paprykę dodajemy na końcu żeby się nam nie rozgotowała, skórka nie może oddzielić się od miąższu, papryka ma dać nam paprykowy posmak). Doprawiamy solą i pieprzem.
Do naszego dania brakuje jeszcze placka ziemniaczanego. Potrzebujemy około 4 duże ziemniaków, jajko, mąkę, sól i pieprz. Na tarce ścieramy ziemniaki (jeśli ziemniaki są bardzo „wodniste”, odlej sok ziemniaczany), dodajemy jajo, mąkę, sól i pieprz. Smażymy z obu stron na patelni.
Smacznego 🙂
Najnowsze komentarze