Paella z owocami morza
Paella z owocami morza
Ryż okrągło-ziarnisty (np. arborio)
Bulionu warzywnego 500ml
Papryka ( pół czerwonej i pół żółtej)
Pomidor
Wino białe wytrawne – 100ml
Czosnek – dwa ząbki
Przecier pomidorowy – dwie łyżki
Łyżeczka papryki wędzonej
Oliwa
Szafran szczypta (lub kurkuma)
Sól i pieprz
Cytryna
[:Listonic]
Paella to jedna z najbardziej popularnych potraw Hiszpanii, w moim domu jest przygotowywana bardzo często moje dzieci ja uwielbiają. Poza tym jest bardzo bogata w smak i bardzo prosta do przygotowania.
Szafran zalewamy 3-4 łyżkami wrzątku i odstawiamy.
Pomidor I paprykę obieramy że skóry usuwamy pestki i kroimy w kostkę.
Na rozgrzana patelnię dajemy olej, paprykę i pomidora która podsmażamy (smażymy na małym ogniu), po jakiś 2-3 minutach dodajemy czosnek i chwilkę przesmażamy. Teraz czas na koncentrat pomidorowy, przyprawy (tj. Obie papryki w proszku) i wino, wszystko razem mieszamy i chwilę gotujemy. Dodajemy ryż, bulion i nasz szafran wymieszaj wszystko razem i zostaw aż się za gotuję. Gotuj jeszcze około 10 minut na małym ogniu bez mieszania po tym czasie dodaj nasze owoce morza i pozostaw jeszcze na 3-4 minuty pod przykryciem.
Nasza paella podajemy z czasami cytryny
Najnowsze komentarze