Pierś kaczki (sous vide)

Skaldniki:

Pierś kaczki
Tymianek (świeży)
Czosnek 1 ząbek
Sól i peprz
[:Listonic]

Wymagane urządzenie:
Podgrzewacz sous vide, urządzenie do pakowania próżniowego

Czas przygotowania 1h 45min

Przygotowanie:

Skórę piersi nacinamy w równa kratkę, pamiętajcie nacinamy tylko skórkę tak żeby nie uszkodzić mięsa. Teraz czas na sous vide, do woreczka dodajemy nasza pierś, tymianek, czosnek.

Kąpiel wodna, osobiście polecam 1h 45 min w temperaturze 58°C( miękka i soczysta), jednakże możecie ustawić:
129 °F / 54 °C Rare (soczysta krwista)
149 °F / 65 °C medium well (mniej soczysta lecz ciągle delikatna)
158 °F / 70 °C Well dane

Po kąpieli, wyjmujemy pierś z worka osuszamy z na papierze. Pierś smażymy po dwie minuty na każdej stronie na patelni. Doprawiamy solą i pieprzem.
Smacznego 🙂

Ja moją kaczkę podałem z soczewica, karmelizowana cebula i gruszka.

Print Friendly, PDF & Email
Share

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.